Een beeldschermbril is speciaal ontworpen om je ogen te ondersteunen bij langdurig werken achter een beeldscherm. In onze huidige maatschappij spelen beeldschermen een belangrijke rol in zowel werk als vrije tijd. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de impact die dit heeft op onze ogen. In deze blogpost bespreken we wat een beeldschermbril is en hoe deze jou kan helpen om comfortabeler te werken of te ontspannen achter een scherm.

Wat is een beeldschermbril?

Een beeldschermbril is een speciaal soort bril dat is afgestemd op de specifieke kijkafstand tussen jouw ogen en het beeldscherm. Deze afstand kan variëren, afhankelijk van jouw persoonlijke werk- of hobbyomstandigheden.

Niet alleen slecht zicht, maar ook klachten zoals vermoeide ogen, hoofdpijn, nek- en rugpijn, of overgevoeligheid voor licht kunnen indicaties zijn van oogproblemen door langdurig beeldschermgebruik. Roodheid van de ogen, branderig gevoel of een prikkend gevoel kunnen voortkomen uit het langdurig staren naar een scherm.

Hoe helpt een beeldschermbril?

Een beeldschermbril helpt door je ogen op een optimale afstand van het scherm scherp te stellen. Dit betekent minder inspanning voor je ogen en minder belastende bewegingen van je nek en rug.

Naast het verminderen van fysieke klachten, kunnen beeldschermbrillen worden uitgerust met blauwlichtfilters. Dit helpt om je ogen te beschermen tegen schadelijke straling van het blauwe licht van beeldschermen. Onderzoek toont aan dat dit blauwe licht invloed heeft op onze slaapkwaliteit, doordat het de aanmaak van dopamine verstoort.

Soorten beeldschermbrillen

Er zijn verschillende soorten beeldschermbrillen, afhankelijk van jouw specifieke behoeften:

  • Korte kijkafstand: Voor mensen die de hele dag dicht bij een beeldscherm werken, zoals CAD-tekenaars of programmeurs.
  • Gemengde kijkafstand: Voor mensen die zowel schermwerk doen als contact hebben met klanten, zoals medewerkers achter een balie.
  • Specifieke werkafstanden: Maatwerk is mogelijk voor jouw specifieke kijksituatie, gebaseerd op jouw wensen en behoeften.

Werknemersvoordelen en wettelijke vereisten

Je werkgever is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat het werken achter een beeldscherm geen gevaar oplevert voor je gezondheid. Dit omvat het bieden van mogelijkheden voor oogonderzoek en het beschikbaar stellen van beeldschermbrillen of andere hulpmiddelen.

Bovendien heb je als brildrager recht op een vergoeding voor de aanschafkosten van een beeldschermbril als je normaal gesproken een multifocale bril draagt.

Maak een afspraak voor een oogmeting

Een goede beeldschermbril is maatwerk en kan jouw specifieke kijksituatie verbeteren. Maak een afspraak bij SVEN voor Ogen voor een oogmeting en ontdek hoe een beeldschermbril jouw leven makkelijker kan maken.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *