Als je een website hebt kan je ervoor kiezen om zelf de webteksten te schrijven of om hiervoor een tekstschrijver in te huren. Als je er voor kiest om het zelf te doen zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Doelstelling

Wat wil je bereiken met je site? Heb je een webshop en wil je producten verkopen? Heb je een informatieve blog of is het een bedrijfspagina? Als je duidelijk hebt wat jouw doel is is het makkelijker om de boodschap over te dragen.

Doelgroep

Nu je weet waarvoor jouw site dient is het tijd om te kijken welke doelgroep je daar mee aanspreekt. De woorden die je gebruikt op een site voor een advocatenkantoor zijn anders dan de woorden die op een site voor tienermeisjes worden gebruikt. Door het doen van onderzoek naar de woorden van je doelgroep weet je zeker dat je de juiste termen gebruikt. Als jouw woorden aansluiten bij de doelgroep is de kans groter dat zij jou op het internet kunnen vinden omdat zij die woorden gebruiken als zoektermen. En door de juiste zoektermen te verwerken in de tekst scoor je hoger in zoekmachines.

Lees je de krant of lees je de kop?

Titels en kopstukken zijn enorm belangrijk. Hier scannen lezers de teksten op om te kijken of ze verder klikken of lezen. Prikkelend en uitdagend formuleren van titels en kopregels is daarom echt een must. Na een prikkelende inleiding volgt een informatief stuk waarin de informatie te vinden is en je eindigt met een heldere conclusie zodat de lezer weet wat hij of zij moet doen.

Onderzoek doen

Weet waar je het over hebt. Onderzoek het onderwerp van de teksten goed zodat je juiste informatie verstrekt. Bij twijfel zoek je het nog een keer op. Het is ontzettend belangrijk dat de inhoud van de tekst juist is. Bij het doen van onderzoek naar je doelgroep kan je dit meteen meepakken, want al is het jouw eigen webshop misschien weet je niet alles over de materialen die gebruikt worden voor de producten.

Secuur werken

Fouten maken is menselijk maar er is weinig zo storend als een tekst met fouten, typfouten, spelfouten of andere fouten, probeer dit echt te voorkomen. Laat je werk nalezen, vreemde ogen zien meer. Uiteraard lees je zelf de teksten ook een aantal keer door voordat je het publiceert. Met netjes en goed voorbereid werken kan je zelf een heel eind komen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *